Aanleg van gazon
Hoewel elk perceel anders is, is het gazon vaak het epicentrum van de tuin. Het is dus absoluut van belang om hier extra aandacht aan te besteden. Er bestaat keuze tussen graszaaien en graszoden. Het soort gazon en de keuze van het type graszaad is sterk afhankelijk van het gebruiksdoel van het gazon. De meest voorkomende zijn:
- Speelgazon
- Siergazon
- Sportgazon
De beste periode voor graszaaien is september – oktober, zo kan het jonge gras tijdens het winterseizoen rusten, is het voorzien van voldoende water (bij graszaaien in het voorjaar, moet het jonge gras voortdurend worden bewaterd) en wordt het niet overwoekerd door onkruid. Graszoden kunnen het ganse jaar rond worden geplaatst, deze dienen hoe dan ook bewaterd te worden.
Aanleg van border
Bij de aanleg van een border is de keuze en variatie aan planten van groot belang. Door een juiste keuze aan planten kan er het gehele jaar door genoten worden van de tuin. Struiken zorgen vaak voor massa en een besloten gevoel in de tuin, ze zijn er in alle maten, kleuren en bladtexturen. Er zijn niet alleen bladverliezende struiken, maar ook groenblijvende varianten. Bodembedekkers zijn meestal sterke en snelgroeiende vaste planten die van nature vrij laag blijven, breed uitgroeien en voor een mooi dicht tapijt zorgen. Zo krijgt onkruid geen kans. Bovendien groeien veel bodembedekkers graag waar anders niet veel planten leven: de schaduw.
Siergrassen vragen weinig onderhoud en zijn het hele jaar door decoratief. Men hoeft ze slechts één keer per jaar te missen, bij de overgang van februari naar maart, dan wordt het oude loof afgesneden. Door het planten van éénjarige planten, naast vaste planten, blijft de border het ganse jaar in bloei. Wanneer de vaste planten in de zomer niet bloeien, staan de éénjarigen in volle bloei. Wanneer deze uitgebloeid zijn, beginnen de vaste planten aan hun tweede bloei. Daarnaast kunnen éénjarigen de lege plekken in pas ingeplante borders opvullen. Vaste planten hebben immers een twee- tot drietal jaren nodig voor ze volgroeid zijn. Ondertussen kan je éénjarigen planten. Haal de éénjarigen in de nazomer weg. Zo kunnen vaste planten zich verder ontwikkelen.
Aanplanten van hagen
Hagen zorgen niet alleen voor een afscheiding, maar geven ook structuur. Ze bepalen het beeld van de tuin. Lage, halfhoge of hoge hagen, strak gesnoeid of natuurlijk los. We kunnen hagen onderscheiden in een aantal soorten:
Aanplanten kan vanaf half september. Hagen die in het najaar geplant worden, hebben een vol jaar groeivoorsprong op hagen die in de lente worden geplant.
Aanplanten van bomen
Het voorjaar (maart-april) en najaar (oktober-november) zijn de ideale periodes om bomen te planten, ze mogen echter nooit geplant worden als het vriest. De grond wordt verbeterd met bodemverbeteraar en er moet ruimte voorzien worden voor een ruim plantgat. Bomen worden dikwijls te diep geplant. Dat is nadelig voor de beworteling en de zuurstofvoorziening van het wortelgestel. De bovenste wortels dienen net onder de grond te zitten. De grond dient goed rond de wortelkluit aan te sluiten, hou er ook rekening mee dat de grond na het planten tot 10 à 15 cm kan inzakken. Indien nodig kunnen boompalen worden geplaatst. Deze blijven ter plekke. Zo hangt de neerzakkende boom zich als het ware op aan zijn bindband.
Pictures: Sjouke Wittouck©
Webdesign & development: Famke Wittouck©