FACEBOOK

Verzorgen van bomen

 

Kroonverankering

Met kroonverankering wordt het met dynamische touwen of kabels aan elkaar bevestigen van takken bedoeld. De verankering zorgt voor ondersteuning van de zwakkere takken of stamstukken wanneer er krachten zoals bijvoorbeeld felle wind optreden. Als zelfs die kracht te groot zou zijn en de tak afbreekt, wordt hij opgevangen door het touw. Hij kan dan later op een gecontroleerde en veilige wijze verwijderd worden.

 

Omwikkeling met jute

Bomen met een dunne schors zijn nogal eens gevoelig voor zonnebrand, zoals bv de beuk. Als de stam van de beuk plots blootgesteld wordt aan zonlicht doordat de naburige beplanting verdwenen is, is het noodzakelijk om de schors te beschermen. Die bescherming bestaat uit jute. De jute wordt rond de stam en takken gewikkeld en aan elkaar genaaid. De jute blijft enkele jaren hangen en wordt langzaam verteerd. Gedurende die periode krijgt de boom de kans om nieuwe takken te vormen die de stam wat schaduw geven. Ondertussen kan nieuwe beplanting ook voor wat schaduw zorgen. Is de stam na verloop van tijd nog niet genoeg beschermd, dan kan een tweede keer jute worden aangebracht.

 

Wondverzorging

Wonden die ontstaan zijn door o.a. takbreuk, stormschade, machines, … worden schoongemaakt. Ze kunnen, als dit nodig is, bijgewerkt worden om de afgrendeling en overgroeiing te bevorderen. Hoe sneller de snoeiwonden overgroeien, hoe kleiner de kans dat schimmels en bacteriën er hun gading vinden. De wonden worden – indien nodig – ook behandeld met fungiciden om de kans op aantastingen te reduceren.

 

 

Pictures: Sjouke Wittouck©

Webdesign & development: Famke Wittouck©